Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

UNHCR Webinar: “Op de vlucht tijdens corona”

27 May, 2021 @ 4:00 pm 4:45 pm

Over dit evenement

Tijdens dit webinar zal Hoofd Fondsenwerving & Partnerships, Claire de Rooij, in gesprek gaan met UNHCR-medewerker Nida Yassin. Nida zal ons vertellen over de impact van het coronavirus op de levens van vluchtelingen in Jordanië, waar de eerste vluchtelingen ter wereld al zijn gevaccineerd. Daarna zal Aliim (23) uit Jemen vertellen wat het betekent om vluchteling te zijn. Hij woont nu drie jaar in Nederland en deelt zijn persoonlijke verhaal met ons. 

Het webinar zal worden afgesloten met een interessante quiz. 

Moderator 

Claire de Rooij – Hoofd Fondsenwerving & Partnerships UNHCR Nederland 

Sprekers

Nida Yassin – Communicatiemedewerker UNHCR Jordanië 

Aliim – Student en vlogger 

Wat is er aan de hand? 

Het coronavirus maakt het werk van UNHCR uitdagender dan ooit. De wereldwijde uitbraak van het virus vormt een gevaar voor iedereen. Meer dan 215 landen zijn geraakt door de pandemie, waaronder 134 gastgemeenschappen van vluchtelingen. 

Van alle mensen op de vlucht woont 85% in lage- en middeninkomenslanden. Vaak is de gezondheidszorg in deze landen beperkt of overbelast. Een groot deel van hen woont in overvolle vluchtelingenkampen, geïmproviseerde onderkomens of in drukke stedelijke gebieden. Hierdoor hebben zij beperkte toegang tot gezondheidszorg, schoon drinkwater of sanitaire voorzieningen. 

Afstand houden, handen wassen en zelfisolatie is vaak niet mogelijk voor vluchtelingen. Zeker als onderkomens of sanitaire voorzieningen gedeeld moeten worden met veel anderen. Daarom ligt de focus van UNHCR niet op het bestrijden van het virus, maar op het voorkomen van besmettingen. Er zijn tot nu toe nog geen grote virusuitbraken in vluchtelingenkampen geregistreerd. Echter is het lastig om een volledig beeld van het aantal besmettingen vast te stellen. Maar uit officiële cijfers blijkt dat in februari 2021 rond de 49.000 mensen op de vlucht in 105 landen besmet zijn geweest met het coronavirus. 

Ondanks het uitblijven van grote uitbraken onder vluchtelingen heeft de coronacrisis een enorme impact op de levens van mensen op de vlucht. Terwijl ons reguliere werk doorgaat, vragen de gevolgen van de coronapandemie veel aandacht van onze collega’s wereldwijd. 

Graag laten wij je via dit webinar de impact van het coronavirus op ons werk zien. En wat deze crisis betekent voor vluchtelingen wereldwijd. Dit doen we aan de hand van beelden uit het veld en verhalen van inspirerende sprekers. 

Het webinar is gratis en bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het werk van UNHCR. Je kunt je via de registratie knop voor dit evenement registreren. Op de dag van het evenement ontvang je een e-mail met de link voor het webinar. Ben je niet in de gelegenheid om het webinar live te volgen? Geen probleem! Iedereen die geregistreerd is voor het evenement, ontvangt na afloop een link om het webinar terug te kunnen kijken. Dus vergeet je niet aan te melden!