Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Democratie in het hart van Europa

17 September, 2020 @ 3:30 pm 5:30 pm

Details

Date:
17 September, 2020
Time:
3:30 pm – 5:30 pm
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-de-visegrad-4-democratie-in-het-hart-van-europa-119243455385

Online panel-gesprek met experts en Nederlandse ambassadeurs aan de Visegrád-landen over de rechtstaat en democratie in het hart van Europa

De Visegrád-4: Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië. Landen in het hart van Europa, die na de val van de Berlijnse muur bijeenkwamen in het kleine Hongaarse stadje Visegrád om een samenwerkingsverband op te zetten. Het doel? Toetreden tot de Europese Unie. De roep van Europa was sterk, en de EU verwelkomde het viertal met open armen. Er staat alleen in de laatste jaren steeds meer druk op de eens zo goede relatie: de Visegrád-landen, en met name Hongarije en Polen, worden vaak als dwarsliggers bestempeld door de rest van Europa.

Over dit evenement

De culminatie van deze onenigheden vindt plaats in september 2018, als het Europees Parlement het artikel 7 procedure van het EU-verdrag tegen Hongarije start. Het Europees Parlement vindt op dat moment dat de “democratie, onafhankelijke rechtsstaat en fundamentele rechten” in het land worden bedreigd.

Hoe is de situatie in Hongarije en de andere Visegrád-landen twee jaar na het opstarten van deze historische procedure? Hoe heeft de relatie tussen de landen zelf en hun relatie met de EU zich ontwikkeld sinds 1991, en nog specifieker in het laatste decennium? Is er sprake van een historische verschuiving in Europese betrekkingen, of zijn de ontwikkelingen van de laatste jaren juist goed te plaatsen binnen de vaak turbulente geschiedenispolitiek van de Visegrád-landen?

Om deze en andere vragen rondom het thema van de Visegrád-4 en hun rol binnen de Europese Unie te bespreken, organiseert het Nederlands Helsinki Comité een online paneldiscussie op 17 september om 15.30 uur.

De inleiding, “Geschiedenispolitiek – Het verleden als politiek wapen en hoe daarmee om te gaan”, zal worden gegeven door Ivo van de Wijdeven, historicus, politiek analist en auteur van het boek ‘De spoken van Visegrád’.

Panel gesprek:

Henk Cor van der Kwast, Nederlands ambassadeur in Slowakije |

Kees Klompenhouwer, Nederlands ambassadeur in Tsjechië |

Daphne Bergsma, Nederlands ambassadeur in Polen |

Michiel Luining, Hongarije-expert, historicus en promovendus in EU constitutionalisme & Centraal-Europa

Moderator: Pepijn Gerrits, Directeur NHC

Inschrijving voor dit event is mogelijk middels de onderstaande link. Alle geregistreerde deelnemers zullen een Zoom registratie link ontvangen voor het event; de registratie is kosteloos.

Let op! Er is plek voor maximaal 100 deelnemers. Wees er snel bij met de registratie.

The Hague Humanity Hub

Fluwelen Burgwal 58
The Hague, Netherlands
+ Google Map